Moduri de utilizare a chingilor

În cele ce urmează, vom vedea cum se modifică WLL în sistemele de ridicare uzuale. Există variate metode de ridicare, pretabile pentru diferite tipuri de încărcături. O metodă de rigidizare adecvată pentru manipularea unei încărcături ar putea să nu fie potrivită pentru manipularea unei alte încărcături.

Metodele prezentate în acest articol sunt destinate exemplelor tipice și nu trebuie considerate exhaustive.

Trebuie remarcat faptul că, deși chingile din poliester sunt utilizate pentru ilustrare, metodele prezentate sunt aplicabile și în cazul utilizării sistemelor de ridicare cu lanț sau cabluri din oțel.

Configurații care nu modifică WLL

Configurația în linie dreaptă

Folosite în linie dreaptă, chingile de ridicare pot fi încărcate în siguranță până la limita specificată pe echipament (WLL).

O chingă este însă un element CONFIGURABIL, ceea ce înseamnă faptul că poate fi utilizată în moduri diferite.

Aceste configurații diferite pot fie să mărească, fie să reducă sarcina de lucru sigură.

Configurații care măresc puterea chingii

Configurația în U

O chingă într-o configurație “în U” poate suporta de două ori sarcina pe care ar putea să o susțină în linie dreaptă. Motivul este că sarcina este împărțită pe cele două ramuri.

În acest caz, pentru dispozitivul de ridicare, puteți depăși valoarea WLL. Puteți utiliza de două ori forța permisă!

Configurația în U poate suporta de două ori sarcina

Atenție: ambele capete ale dispozitivului de ridicare trebuie să fie verticale pentru a atinge capacitatea maximă de ridicare (2 x WLL)!

Configurații care slăbesc puterea chingii

Configurația cu laț

În cazul în care chingile sunt folosite în configurația “cu laț” apar tensiuni suplimentare, care reduc rezistența acestora cu 20-40%. În această situație, WLL-ul afișat pe chingă este supraestimat și trebuie redus corespunzător.

Configurația cu laț reduce rezistența cu 20-40%

 

Configurația sub un unghi cu verticala

Componenta verticală a tensiunii chingii este egală cu tensiunea din chingă și sarcina ridicată numai atunci când chinga este utilizată pe verticală. Pe măsură ce unghiul devine înclinat, numai o parte din tensiunea chingii contribuie la ridicarea sarcinii. Restul tensiunii cablului este utilizat într-o componentă laterală a tensiunii care nu susține sarcina verticală.

Capacitatea chingii este redusă cu factorul de reducere f = cosa

 

În comparație cu o ridicare în line dreaptă, capacitatea relativă a unei chingi înclinate sub un unghi cu verticala, este redusă cu factorul de reducere f = cosa,

unde,

f = factor de reducere

α = unghiul dintre axul vertical și direcția chingii (grade)

Unghiul α

 

Factor de reducere
– f –
1.000
10°0.985
20°0.940
30°0.866
40°0.766
50°0.643
60°0.500
70°

0.342

 

Observăm o scădere a capacității de încărcare odată cu creșterea unghiului pe care îl face chinga cu verticala.

Astfel, la un unghi de 60°, capacitatea se reduce la jumătate!

De aceea se recomandă ca în aplicațiile practice să nu se utilizeze configurații cu unghiuri mai mari de 60° cu verticala.

 

CONCLUZII

Nu contează doar ce sarcină de încărcare are echipamentul dvs. Modul în care îl utilizați îi determină valoarea sa reală. Din acest motiv, dumneavoastră trebuie să decideți care este sarcina de lucru în siguranță, în funcție de configurația pe care o alegeți.

 

ATENȚIONĂRI

Sarcina nominală este valabilă doar în cazul echipamentelor noi. În cazul echipamentelor care prezintă uzură trebuie să vă luați o marja de siguranță suplimentară!

Frecvența inspecțiilor

Chingile trebuie inspectate înainte de utilizare. Se recomandă efectuarea unei inspecții amănunțite la nivelul întregului sistem de ridicare, cel puțin o dată la 12 luni.