Blog Mecadon

WLL- ce inseamna si care este importanta sa?

WLL ce este si care este importanta sa

Toate echipamentele care trebuie să suporte o sarcină au o capacitate nominală de încărcare. Fiecare echipament de ridicat sarcini are inscripționat un WLL. Scopul acestei etichetări este de a ajuta utilizatorul să se asigure că dispozitivul nu este supraîncărcat.

Ce inseamnă WLL?

WLL (Working Load Limit) reprezintă limita sarcinii de lucru, adică sarcina sau forța maximă pe care un produs este autorizat să osusțină atunci când tragerea este aplicată în linie, în raport cu axul central al produsului.

Cum se calculează WLL

WLL se calculează împărțind rezistența minimă la rupere MBS (Minimum Breaking Strength), sau MBL (Minimum Breaking Load), la un factor (coeficient) de siguranță SF (Safety Factor), care este atribuit tipului și utilizării echipamentului respectiv.

Coeficientul de siguranță variază de la 4 la 6, cu excepția cazului în care o defectare a echipamentului ar putea reprezenta un risc pentru viață.

În cazul în care defectarea echipamentului ar putea reprezenta un risc pentru viață, factorul de siguranță este de 10.

WLL = MBL / SF

Atenție

Este responsabilitatea producătorului de a desemna valoarea WLL corectă, sau aproximativă, pentru fiecare dispozitiv de ridicare în parte.

Este extrem de important să țineți cont de această limită, stabilită de producător, atunci când folosiți orice dispozitiv de ridicare.

Orice factor care poate afecta limita de sarcină , trebuie luat în calcul în momentul utilizării unui dispozitiv de ridicat sarcini.

Ce factori pot afecta rezistența unui echipament de ridicat sarcini

Factorii care afectează rezistența sau stresul operațional al unui echipament de ridicat sarcini, și imlicit limita sarcinii de lucru în siguranță sunt:

  • unghiurile;
  • orientarea încărcăturii;
  • încărcarea dinamică;
  • durata de exploatare;
  • starea tehnică;
  • stresul anterior;
  • deteriorarea;
  • depozitarea necorespunzătoare;
  • îndoiturile și răsucirile;
  • configurația particulară aleasă de utilizator.

Schimbare de terminologie

Sarcina de lucru sigură (SWL– safe working load) este un termen mai vechi, de limitare a sarcinii de lucru, termen la care s-a renunțat în prezent, în favoarea WLL.

Standardele SUA au eliminat acest termen cu mai mult de douăzeci de ani ­­în urmă, urmate de standardele europene și ISO, la doar câțiva ani după aceea.

Această schimbare a avut loc din cauza semnificației mult prea vagi a termenului „sigur”, care lăsa loc interpretărilor de natură juridică.

Sunteti în cautatrea unui echipament de ridicat sarcini?

Vă invităm să consultați aici oferta noastră de echipamente de ridicare, destinate ridicarii de structuri cu ajutorul macaralelor și al altor echipamente de ridicare. Mecadon pune la dispozitiea clientilor sai produse fabricate in Europa, certificate si conforme.

Lasă un răspuns